M.A.I. propune modificări la legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice, datorită necesitătii transpunerii unor prevederi ale Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere, a căror aplicare urmează a se realiza de la data de 19 ianuarie 2013.
Ce este nou:

 • introducerea mopedelor şi triciclurilor în categoria autovehiculelor
 • se condiţionează conducerea mopedelor şi a autovehiculelor asimilate acestora de deţinerea unui permis de conducere corespunzător.
 • se revizuiesc categoriile de autovehicule pentru a căror conducere pe drumurile publice este necesară obţinerea permisului de conducere
 • se revizuiesc vârstele minime pentru obţinerea permisului de conducere
 • se renunţa la subcategorii, proiectul instituie şi norme referitoare la echivalări între categorii şi subcategorii de permise de conducere
 • se prevede introducerea duplicatului permisului de conducere în cazul schimbării numelui, pierderii, furtului ori al deteriorării permiselor de conducere (duplicatul se va elibera cu aceeaşi valabilitate administrativă cu documentul înlocuit şi nu cum este în prezent)

Implicaţii începând cu data de 19 ianuarie 2013 (data punerii in aplicare a prevederilor Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind permisele de conducere):
.

 • Transformarea tuturor subcategoriilor actuale în categorii ale permisului de conducere
 • Introducerea a două noi categorii ale permisului de conducere
  [indent]- categoria „AM”, destinată conducerii mopedelor şi tuturor vehiculelor asimilitate acestora. Practic, de la 19.01.2013, numai bicicletele vor mai putea fi conduse pe drumurile publice fără permis de conducere.
  – categoria A2, destinată conducerii motocicletelor ale căror perfomanţe şi caracteristici tehnice se situează între actuala subcategorie „A1” (viitoarea categorie „A1”) şi categoria „A”. Astfel, se completează, la un nivel superior al siguranţei rutiere, principiul accesului progresiv de la o categorie inferioară la cea imediat superioară acesteia;[/indent]
 • Mărirea limitei de vârstă pentru conducerea autovehiculelor din categoriile D si DE, de la 21 la 24 ani
 • Revizuirea perioadei de valabilitate administrativă pentru categoriile permisului de conducere, astfel:
  [indent]- 5 ani pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
  – 10 ani pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE.[/indent]

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/permis-obligatoriu-pentru-modepe-scutere-din-2013-390686.html

 

Anunțuri