MONITORUL

-Este perifericul standard de iesire.

-Face legatura vizuala intre utilizatorul uman si calculatorul.Monitoarele se deosebesc dupa tipul de afisare a imaginilor:

1)Monitoarele LCD au în general o rezoluţie mai slabă decât cele CRT, dar nu emit radiaţii si consumă mult mai puţin (aproximativ 5 watt faţă de 100 watt la cele cu tub) ceea ce le face mai scumpe. Acestea au o tehnologie diferită de funcţionare: un fascicul de lumină trece prin filtre speciale care o transforma în culorile roşu, verde sau albastru, iar electricitatea le direcţionează la fiecare celulă.Aceste celule conţin câte 3 pixeli care au valorile culorilor roşu, verde şi albastru (RGB). În general monitoarele cu ecran plat sunt folosite la laptopuri pentru că ocupă mult mai puţin spaţiu, dar producătorii de monitoare au preluat tehnologia şi au realizat monitoare LCD şi pentru desktop-uri.

 

 

2)Monitoarele CRT sunt de două tipuri: unele bombate care deformează uşor imaginea şi unele cu tehnologie Trinitron care sunt curbate pe orizontală dar plate pe verticală. Cele Trinitron oferă o calitate a imaginii mult mai bună, dar din păcate realizarea lor costă mai mult şi astfel ele devin mai scumpe.

 

Caracteristicile unui monitor sunt:

-Rezolutia: marime care se masoara in pixeli (pixel = un punct intr-o imagine).Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat claritatea monitorului e mai mare,deci monitorul este de calitate.

-Frecventa: marime ce se masoara in hertzi.Frecventa reprezinta numarul de imagini noi care apar pe ecran pe durata unei secunde.Frecventa recomandata este de 85 Hz.

-Marimea: dimensiunea diagonalei ecranului este masurata in intch.

-Cantitatea de radiatii emise de monitor: cantitatea de radiatii emisa este invers proportionala cu calitatea monitorului(la o cantitate mare de radiatii,ochiul oboseste mai repede).

Tehnologia DSTN (Dual-Scan Twisted Nematic) constă în utilizarea mai multor straturi. Primul este o fâşie de sticlă învelită cu un strat de oxid de metal. Materialele folosite sunt foarte transparente pentru a nu diminua calitatea imaginii. Sub acest strat este unul de electrozi care alimentează elementele necesare pentru funcţionarea monitorului. Apoi este un strat de şanţuri mici care aliniază cristalele lichide în poziţia corectă. Culorile văzute pe ecran sunt rezultatul filtrării fasciculului de lumină prin filtrul de culoare. Totuşi acest proces este lent şi de aceea la o mişcare mai rapidă a cursorului pe ecran sau la vizionarea unui film monitorul nu poate ţine pasul şi apar dâre.

 

 

Multe companii au adoptat tehnologia TFT (Thin Film Transistor) care se bazeaza pe o matrice activa si are stralucire si contrast foarte bune, comparabile cu cea a ecranelor CRT. Aceasta tehnologie face darele sa dispara prin folosirea unui tranzistor pentru fiecare culoare a fiecarui pixel. Viteza de raspundere la comenzi este de aproximativ 25ms. Monitoarele TFT pot fi mult mai subairi decat cele DSTN ceea ce le face si mai usoare. Rata de reafisare a lor se apropie foarte mult de cea a monitoarelor CRT, ea fiind de aproximativ 10 ori mai mare decat cea a monitoarelor DSTN.


Fie ca sunt CRT sau LCD, cu plasma sau din plastic, toate au ceva în comun sunt bidimensionale. Totusi englezii în colaborare cu mari companii dezvolta o noua tehnologie HAD (holographic autostereoscopic display) care aduce adevaratele ecrane tridimensionate pe piata in anul 2005. HAD este o simpla conversie a tehnologiei LCD care inlocuieste fasciculul de lumina cu HOE (holographic optical element) care este format din doua seturi de benzi orizontale fiecare apartinandui unui ochi.

 

                   Criteriul de alegere al monitoarelor consta in special in alegerea unui monitor care sa fie compatibil cu placa video si sa poata suporta modurile grafice de care este capabila placa: rezolutie, rata de reafisare. Daca acesta nu se potriveste cu placa video este posibil ca el sa nu poata afisa nimic sau poate chiar sa se strice. Pentru a alege un monitor trebie sa va informati si despre celelalte proprietati ale monitoarelor ca rezolutia, consumul de energie, nivelul de radiatii pe care il emite, diagonala tubului, rata de reafisare, tipul ecranului si pretul.

 

Anunțuri