AMD lanseaza arhitectura Bulldozer

AMD a lansat, in sfarsit, procesoarele realizate pe baza mult asteptatei arhitecturi Bulldozer. Aceasta promitea performanta superioara, urmand sa faca probleme celor de la Intel si sa readuca AMD pe culmile de alta data. Pentru ca de aproximativ cinci ani AMD nu mai concureaza pe segmentul procesoarelor high end.

Procesoarele bazate pe arhitectura Bulldozer are opt nuclee componente.

Dar sa vedem ce schimba AMD la Bulldozer fata de acum vechile Phenom-uri. Lucrurile sunt mai mult o evolutie, in directia considerata de AMD corecta, decat o revolutie in domeniu. In primul rand noile chip-uri sunt foarte mari, masurand 315 mm2 si ingloband aproape 2 miliarde de tranzistori (de doua ori mai multi ca Sandy Brigde).

Doar hexa core-urile Thuban sunt mai mari. Toata oferta Intel si Deneb sunt mai mici. Si asta in ciuda folosirii noului proces tehnologic de 32 nm SOI, inca nestapanit complet de GlobalFoundries. Iar principala schimbare adusa de Bulldozer este trecerea la cele opt nuclee native.

Fiecare modul poate primi si decoda cate patru instructiuni per thread, cu una mai mult ca un nucleu de Phenom II. Dar un modul are acum doua nuclee… si AMD este iar in dezavantaj fata de Intel, al carui Sandy Bridge primeste cate patru instructiuni per core.

Totodata, unitatea de predictie a Bulldozer-ului a fost ameliorata fata de Phenom II, acum fiind complet independenta.

Ca si memorie cache, avem cate 16 KB L1 de date per core, si alti 64 KB L1 de instructiuni, insa comuni intregului modul. Plus 2 MB L2 cache per modul, si un total de 8 MB L3 cache pentru intreg CPU-ul.

Scema cantitatii de memorie cache a AMD Bulldozer

*Ca sa faca noul Bulldozer performant, AMD are nevoie de frecvente mai ridicate. Si pentru asta a urmat o cale ce a esuat la Intel in vremea lui Pentium 4: marirea ciclului de procesare. Insa frecventa tintita initial nu a putut fi atinsa decat prin TurboCore. Macar AMD a adus aceasta tehnologie la un nivel de functionare optim , dar consumul electric s-a marit chiar daca au incercat sa faca un consum mai mic.

*Cu noua familie de procesoare AMD a schimbat si nomenclatura, renuntand complet la un brand care sa le desemneze. La fel ca in cazul CPU-urilor Llano, acum avem doar un cod de model, diferentiat prin literele FX. Si initial sunt lansate doar patru modele, doua octo core-uri, un hexa core si un quad core. Dupa cum se vede in tabelul de mai jos:

 

Toate folosesc noul socket AM3+ . AMD recomanda noile chipset-uri, din seria 900, insa si cele vechi ar trebui sa se descurce la fel de bine. TDP-ul este de 125 W sau 95 W, magistrala HTT atinge 4 GHz sau 4.4 GHz, si preturile nu depasesc 196 de euro.AMD va oferi, separat, un cooler cu apa, realizat tot de Asetek.

La overclocking, frecvente de 4.5 – 5 GHz ar fi limita ce poate fi atinsa in conditii normale.

Un FX-8150 costa acum 1040 lei, FX-8120 pleaca de la 865 lei, FX-6100 costa 690 lei, iar FX-4100 este 480 lei.

    SPER CA V-AM FOST DE AJUTOR SI ASTEPT COMENTARIILE VOASTE!
                    Va multumesc!

 

Anunțuri