Antivirusul este un program menit sa detecteze si sa stearga virusii dintr-un calculator.

Un lucru este bine stiut nu exista protectie 100% dar un antivirus bun instalat si actualizat ne poate ferii de multe neplaceri.

Virusii sunt creati dintr-un singur motiv: atunci cand apar virusi se cer antivirusi buni si in momentul acela profitul va fi unul imens.

Programele anti-virus contribuie la protejarea computerelor împotriva virusilor, viermilor, cailor troieni precum si a altor „invadatori” care pot ataca un computer. Însa, în acest caz, e mai grav decât o simpla raceala. Virusii, viermii si ceilalti asemenea lor se dedau deseori la actiuni rauvoitoare, cum ar fi stergerea de fisiere, accesarea de date personale sau utilizarea computerului pentru a ataca alte computere.

De ce trebuie sã utilizati un program anti-virus?

Se poate preveni „îmbolnavirea” unui computer prin „injectarea” unui program anti-virus. Retineti doar ca, asemenea dozelor de vaccin, deseori nu este suficienta o singura administrare. Este necesara administrarea regulata a unor doze auxiliare. În situatia de fata, acest lucru înseamna pur si simplu actualizarea regulata a programului anti-virus. Aceste actualizari se ofera în general pe baza unui abonament la distribuitorul de produse anti-virus.

Cum pot proteja computerul împotriva virusilor si a altor dãunãtori?

Trei pasi importanti pot ajuta la mentinerea stãrii de sãnãtate a computerului.

Pasul 1. Instalati programul anti-virus pe computer

Este esential sã aveti programul anti-virus instalat pe computer si sã fie în stare operationalã.
Cum aflu dacã am instalat un program anti-virus?
Multi producãtori importanti de computere adaugã pe noile computere cel putin o versiune de probã a unui pachet cunoscut de programe anti-virus. Pentru a vã asigura cã programul anti-virus este adus la zi, consultati Pasul 2.
Verificaþi dacã în lista de programe din meniul Start existã un program anti-virus.

Pasul 2. Un program anti-virus învechit este un program anti-virus inutil

Programele anti-virus se bazeazã pe actualizãri regulate pentru a contribui la protejarea împotriva ultimelor amenintãri. Dacã nu vã abonati la aceste actualizãri, computerul poate deveni vulnerabil în fata atacurilor unor programe dãunãtoare.

Cum aflu dacã programul anti-virus este actualizat?

Este necesar sã faceti un abonament anual la compania producãtoare a programului anti-virus pentru a vã asigura cã programul anti-virus este mentinut la zi si eficient.
Dacã ati achizitionat un abonament, majoritatea programelor anti-virus se vor actualiza singure atunci când vã conectati la Internet.
Pentru ca programul anti-virus sã se actualizeze, deschideti-l din meniul Start sau din bara de activitate si cãutati informatiile despre starea actualizãrii. Dacã totusi nu sunteti sigur cã programul anti-virus este actualizat, luati legãtura cu furnizorul programului.

Pasul 3. Asigurati-vã cã programul anti-virus este configurat corect, pentru a proteja sistemul

Setãrile urmãtoare ar trebui activate implicit la instalarea programului si nu ar trebui dezactivate pentru perioade lungi de timp. Dacã este necesar sã dezactivati aceste setãri pentru a instala un nou program software sau din alte motive, reactivati setãrile respective cât mai curând posibil.
Scanarea „la accesare” sau „în timp real” („on-access”, respectiv „real-time”) ar trebui activatã. Ar trebui sã aparã o pictogramã în zona de notificare pentru a indica dacã aceastã setare este activatã. Dacã faceti clic pe pictogramã, veti vedea detalii privind setãrile programului anti-virus. Un clic pe pictograma programului anti-virus din lista Programe a meniului Start ar trebui sã vã ofere aceleasi informatii.

Programul anti-virus trebuie sã efectueze o scanare planificatã a discului fix.
Programul anti-virus ar trebui configurat sã scaneze implicit posta electronicã

Exemple de antivirusi: Eset NOD 32 , kaspersky etc.

Anunțuri